IJzersterke schakel in het maakproces

De realisatie van de nieuwe verspanings-bedrijfshal van Korte Friesland is sinds vorig jaar een feit, evenals de nieuwe, zeer geavanceerde freesmachines die bewerkingen tot zes meter aankunnen. Henk Korte, eigenaar van Korte Friesland, ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en heeft eigenlijk maar één probleem: het vinden van jong talent.

„Onze corebusiness is het vervaardigen van halffabrikaten, van componenten. Zo hebben we als opdrachtgevers onder andere landbouwmechanisatie bedrijven, waarvoor wij speciale rotoren maken voor de grastak en de akkerbouw. Voor Duyvis vervaardigen we al jaren ketels en framedelen en voor Fokker Aerostructures voornamelijk tooling. Binnen al die werkzaamheden is er altijd sprake van de combinatie lassen en verspanen. Daar hebben we een grote expertise in opgebouwd, resulterend in een trouwe en duurzame klantenkring.”

Om het seriematig lassen efficiënter uit te voeren is een nieuwe tweede lasrobot op een track geïnstalleerd, met een lengte van maar liefst tien meter. „We kunnen nu volautomatisch in serie lassen, maar de opstelling en off-line software biedt ook de mogelijkheid om het lassen van enkele stuks rendabel uit te voeren. We zijn met de Mig-mag lasrobot van Valk Wending een van de weinige metaalbedrijven in het Noorden die over dergelijke geavanceerde apparatuur met zo’n grote capaciteit beschikt.”

Een nieuwe opdrachtgever is een fabrikant die zich toelegt op het maken van verpakkingsmaterialen uit recyclebare grondstoffen. „Zij ontwikkelen de machine, wij maken daar gecompliceerde componenten voor. Het is de nieuwe, circulaire economie en we zijn er trots op dat we daar een bijdrage aan mogen leveren. We hebben de eerste componenten inmiddels geleverd en zijn alweer druk bezig met de vervolgopdrachten. Behalve het vervaardigen komt er voor ons ook een heel stuk voorbereiding en mechanische assemblage om de hoek kijken. De opdrachtgever vertrouwt daarbij op onze ervaring en expertise, een verwachting waarin we ze niet teleurstellen.”

Bij Korte Friesland werken ruim twintig mensen, met daaromheen een flexibele schil van een oproepkrachten. „We zitten -ook vanwege de vergrijzing- echt te springen om jong talent. We zoeken ze in alle disciplines: lassers, draaiers en frezers. Wie zich vandaag aanmeldt, heeft morgen een baan. En wat ze nog niet weten, dat brengen we ze hier intern bij. Het is echt een prachtbaan. We zijn relatief klein en nemen de nieuwe collega graag op in het team. Het werk is afwisselend, we draaien geen grote, saaie series en talent krijgt volop de kans om bij ons te groeien!”

Bron: https://www.noordz.nl/

17 april 2019