Jong talent meer dan welkom bij Korte Friesland in Dokkum

DOKKUM - Het familiebedrijf Korte Friesland begon in 1928 als smederij in Ternaard. Sinds 1979 is de machinefabriek gevestigd in Dokkum. "Een prachtig bedrijf, waar we altijd ruimte hebben voor talent", zegt Henk Korte, die de zaak in 2012 overnam van zijn ouders Abel en Ytje. Het metaalverwerkingsbedrijf maakt machines en onderdelen van machines voor gerenommeerde bedrijven. "Precisiewerk. Onze lassers en verspaners moeten zelfstandig tekeningen kunnen lezen en uiterst secuur zijn."

"Jonge aanwas op mbo-niveau 2, 3 of 4 niveau is meer dan welkom", beschrijft Henk Korte zijn technisch personeel. "We hebben werk voor lassers die gecertificeerd laswerk kunnen leveren, al of niet vervaardigd met onze bijzondere lasrobot. In de verspaningshal werken mensen met de CNC frees- en draaimachines, zowel seriematig als projectmatig. "Geregeld ook maken we unieke producten op maat."
Korte Friesland beschikt over een aparte spuithal waar het metaal geconserveerd wordt door middel van een industriële natlak, een coating of bijvoorbeeld glasparelen. Ook werken er mensen bij Korte Friesland in de (computergestuurde) voorbereiding en op de afdeling 'assemblage en montage'.

Drie geschakelde loodsen bieden ruimte voor de veelal grote, technisch hoogstaande projecten van Korte Friesland. "We maken bijvoorbeeld ketels, framedelen of silo's voor onze klanten. Speciaal voor het vervaardigen van rotoren is er de eigen tien meter lange lasrobot. In de jaren tachtig was aardappelsorteermachine-fabrikant Miedema uit Winsum een bekende klant. Vandaag de dag maken we rotoren voor het Belgische bedrijf Dewulf, gespecialiseerd in agrarische machines."

Fokker in Hoogeveen is ook klant van Korte Friesland. "Voor hen maken ze 'tools'; dus mallen en gereedschappen die Fokker gebruikt bij het vliegtuig bouwen. Frames op wielen bijvoorbeeld om een vleugel in de fabriekshal op de juiste positie te zetten."

Voor transportbandfabrikant Ammeraal Beltech in Heerhugowaard maakt Korte Friesland al sinds de jaren tachtig snijtafels. "Hun dealers hebben snijtafels nodig om de rubberen rolbanden op maat te leveren."
Eén productiehal is gereserveerd voor materiaal van Huhtamaki Nederland B.V. "Deze klant, bekend van onder andere de eierdozen die gemaakt worden in Franeker, is bezig met het maken van een nieuwe productielijn om afbreekbare bakjes voor voedingsmiddelen te produceren. Wij maken voor hen diverse onderdelen."

Klanten van Korte Friesland leveren zelf de bouwtekeningen aan met gespecificeerde eisen. "Onze jongens realiseren dit ontwerp op de millimeter nauwkeurig. Dat vraagt kwaliteit met een plusfactor."

Bron: https://www.actiefonline.nl/

18 april 2020