Korte Friesland voor hoogwaardig lassen en verspanen

DOKKUM - Wie door de bedrijfshallen van metaalverwerkingsbedrijf Korte Friesland loopt, ziet een enorme werkruimte. Het bedrijf heeft een modern machinepark en goed opgeleid, gemotiveerd personeel. Het vaste team is aangevuld met jonge mensen, BBL’ers niveau 2 en 3 die het vak graag willen leren. Directeur Henk Korte: "Wij maken machineonderdelen voor onze klanten: seriematig, projectmatig of unieke items. Precisiewerk dat we gecertificeerd opleveren."

Korte Friesland in Dokkum levert maatwerk. Zowel het machinepark als de organisatie is dusdanig ingericht dat er flexibel kan worden ingespeeld op de vraag van een klant. "Wij zijn oplossingsgericht. Als we met een kleine aanpassing van onze lasrobot het productieproces prijstechnisch aantrekkelijker kunnen maken, doen we dat. Zo realiseren we zelfs unieke items betaalbaar voor onze klanten."

Aan de lassers en verspaners van Korte Friesland worden hoge eisen gesteld. "Wij maken bijvoorbeeld ketels, framedelen of silo's voor onze klanten die zelf machines produceren voor de voedselindustrie of de landbouw, of bijvoorbeeld vliegsimulatoren bouwen", vertelt Henk Korte. "Onze klanten leveren hun eigen tekeningen. Wij realiseren hun ontwerpen op de millimeter nauwkeurig."

Het gehele productieproces van Korte Friesland is ISO 3834-2-gecertificeerd. "Daarmee tonen wij aan dat we voldoen aan de kwaliteit die voor onze klanten van belang is: secure maatvoering, nette lassen en exacte afwerking. Het maakt niet uit of er hele kleine onderdelen zijn besteld of juist hele grote. Al onze lassers, verspaners en metaalspuiters leveren hun werk op zoals de klant dat eist."

Het verspaningsbereik van De Korte Friesland is uniek in Noord-Nederland: 14.000 x 4.100 x 1.600 mm is realiseerbaar. De producten hebben gewichten van 20 gram tot 20 ton en een lengte van 20 mm tot 14 meter. De nieuwe las-montagehal is 40 x 30 x 9 meter en voorzien van kranen die tot acht ton kunnen tillen. Handlassen en robotlassen worden gedaan op een track van tien meter. Daarnaast komen er binnenkort lascobots. Hun voordeel is dat repetitieve onderdelen in nog kleinere series gemaakt kunnen worden.
Digitaal werken wordt steeds belangrijker in de machinefabriek. De freesmachine en lasrobot zijn computergestuurd, maar ook in de zagerij en op de afdeling 'assemblage en montage' wordt steeds vaker gewerkt vanaf een beeldscherm. Bij het handmatig lassen wordt gebruikt gemaakt van flatscreens met touch om de producten gedetailleerd te bekijken in 3d. Henk Korte: "Korte Friesland is sterk in laswerk met verspanende bewerkingen. De CNC frees- en draaimachines worden met regelmaat ingesteld voor unieke werktekeningen. Wij werken graag met mensen die het vak metaalbewerking zo breed mogelijk onder de knie hebben of willen krijgen."

Bron: https://www.actiefonline.nl/

12 november 2020