Robotlassen, precisie in het complete lasproces

Al in 1999 besloot Korte Friesland te investeren in robotlassen. Dit is de meest nauwkeurige manier van lassen en we begonnen indertijd met een installatie die we zelf aanpasten voor nog betere resultaten. Maar échte nauwkeurigheid halen we sinds 2016, dat jaar installeerden we een universeel inzetbare robotinstallatie met offline programmering van Valk Welding. Hiermee kunnen we ontzettend accuraat werken voor een nog beter kwaliteitsproduct.  

Wat is robotlassen? 

Extreem precies laswerk is niet haalbaar met handmatig lassen, maar wel met robotlassen. Hierbij wordt de lastoorts bediend door een robotarm. Een grijperarm houdt de lassen op de juiste plek, waarna de toorts deze vasthecht. Het is een compleet geautomatiseerd proces dat door een computer met speciale software wordt aangestuurd, waarbij handwerk alleen nodig is voor het opspannen van het product. De lasrobot zorgt voor de rest en dat alles met accuratesse tot op de micrometer.  

Onze robotlasinstallaties 

Robotlassen is een van onze specialisaties en in ons machinepark hebben we 2 robots met verschillende specificaties. We hebben een OTC DR4200-L (sokkel uitvoering) voor kleinere projecten en daarnaast ons paradepaardje van Valk Welding. Deze bestaat uit o.a. een Panasonic TL-2000WG3 op een track van 10 meter, 2 gescheiden opspanstations van 4 meter en een enkelvoudige grijperarm met parallelgrijper en meerdere werkstukmanipulatoren. Bij het fysieke gedeelte hoort ook een verplaatsbaar afzuigsysteem voor de lasrook en een afscherming voor veiligheid. Aan de achterkant van de installatie hebben we nog twee 2 opspantafels voor kleine producten.  

Dat is het mechanische stuk, maar bij robotlassen hoort ook nog een digitaal gedeelte: DTPS (DeskTop Programming and Simulation System), de gespecialiseerde software waarmee we de hele installatie bedienen. Dit is het hart van onze robot. Met deze software programmeren we niet alleen het hele lasproces, maar ontwerpen we ook lasmallen en plannen we de lasjob in. En omdat we de lasproductie op de computer in 3D programmeren, simuleren en inplannen, kunnen we niet alleen offline grote projecten verspanen, maar ook kleine seriegroottes rendabel produceren. 

De voordelen van robotlassen

Een robotlasinstallatie heeft voor u als klant veel voordelen t.o.v. van handlassen.  

  1. Robotlassen is een ontzettend precies proces waarbij de lassen met grote precisie op de juiste plek worden geplaatst voor consistent een zeer nauwkeurig resultaat. Uw product voldoet dus tot op de micrometer nauwkeurig aan uw eisen. 
  2. Terugkerende, identieke seriestuks is voor ons geen probleem. Wij maken een mal en programmeren het hele lasproces, daarna kan de lasrobot in theorie oneindig lang kopieën produceren. 
  3. Kleine en (middel)grote series worden met meerdere tegelijkertijd verspaand en kunnen we dus sneller leveren. 
  4. Het laswerk van de lasrobots is van constante en hogere kwaliteit dan bij het handlassen. 
  5. Onze robots maken niet of geen fouten en worden niet moe, dus orders worden sneller geproduceerd. 

Gecertificeerd robotlassen

Bij Korte Friesland hebben we veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel. We voldoen daarom aan de hoogste kwaliteitsnormen die vereist zijn in onze branche en ons laswerk is gecertificeerd met het ISO 3833-2 certificaat. Al onze materialen zijn gecontroleerd en onze werknemers hebben jarenlange ervaring en groot vakmanschap. Hebt u vragen over onze producten of wij wat voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op. Wij zijn de expert op het gebied van robotlassen en denken graag met u mee in het productieproces.